Hund i julegave

14.09 - 2022 5 min Hund I Julegave

Kan ma give en hund eller andet dyr i julegave?

 

Mange børn ønsker sig et dyr i gave, men er det en god ide? Der er mange årsager til, at børn ønsker sig et dyr i f.eks. julegave. En af grundene kan være, at børnene ønsker selskab, når de kommer hjem fra skole, eller at de ønsker at have ansvar for et dyr, at kammeraterne har dyr – eller at de blot er glade for dyr og derfor godt kunne tænke sig et.

Der er ikke noget galt i at få et dyr, hvis det er efter seriøse overvejelser.

Skal man give dyrene som gave f.eks.  juleaften? Svaret er klart nej. For dyrene giver det ingen mening at blive introduceret til det nye hjem på det tidspunkt af året, hvor der er livlig juletravlhed. Dette gælder uanset om man taler om ørkenrotter, marsvin, kaniner, fugle, katte eller hunde.

Nogle kan endda finde på at pakke bur eller dyr ind i store kasser, og placere dem under juletræet. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor bange dyrene er i denne situation. Det har ligeledes været praktiseret at give levende dyr til runde fødselsdage. Hvad enten det er høns, alm. kæledyr eller smågrise, er det ikke nogen god idé at udsætte dyrene for en fest med mange mennesker og evt. høj musik.

Dyr skal introduceres til de nye omgivelser, når der er stille og roligt. Dette er vigtigt, således at dyret ikke forbinder det nye sted med angst, forvirring og utryghed. Når man får et nyt dyr, er det vigtigt at sætte sig godt ind i netop dette dyrs behov.

Hvad kan man gøre, hvis man gerne vil give et dyr som gave? For at undgå, at dyret starter med en ubehagelig oplevelse på et tidspunkt, hvor den kommende ejer har alt for mange andre ting at tænke på, kan man:

Give et gavekort på det pågældende dyr. Give en god fagbog om det nye dyrs pasning og pleje. Pakke et tøjdyr ind i f.eks. marsvineburet og skrive, at vedkommende får et levende marsvin senere. Fotografere det pågældende dyr og give billedet af det i en flot ramme.

Give tilbehør til dyret, f.eks. foder eller legetøj.

Mange børn får så mange gaver juleaften, at de ikke vil savne den levende gave på dette tidspunkt, men derimod glæde sig til at få dyret i løbet af 1-2 uger, når der er mere roligt i huset.

Hvilke dyr skal man give til børn i forskellige aldre? Følgende er blot ment som vejledning i forbindelse med køb af kæledyr. Det skal understreges, at listen ikke ændrer ved, at det er forældrenes ansvar, at der bliver sørget for dyret hver dag.

Børn under 3-4 år kan have svært ved at håndtere dyrene rigtigt og kan derfor ufrivilligt komme til at beskadige dyrene. Al omgang med dyr, bør derfor foregå sammen med større søskende eller forældre.

Fra 4 år og op til 8 år kan barnet have stor glæde af dyr, men kan under ingen omstændigheder have ansvaret for at passe dyret.

Her er lidt om kæledyr til den aldersgruppe:

Marsvin er gode kæledyr til mindre børn: de er rimeligt robuste og er aktive om dagen. Marsvin er bløde og kan hurtigt gøres meget tillidsfulde. Børn synes det er sjovt, at de får varieret kost.

Ørkenrotter er ligeledes gode kæledyr til de mindste. Ørkenrotterne kan bo i et terrarium med grene og bark, således at de kan bygge huler og gange. Terrariet ændrer sig således fra dag til dag.

Kaniner er også populære kæledyr. De er bløde og ser søde ud. Der findes mange forskellige slags kaniner i mange farver. Nogle kaniner er meget tamme, mens andre desværre kradser.

Mange andre smågnavere som hamstere og mus er aktive om natten og derfor kedelige for børn, da de altid sover om dagen.

  • Børn fra 8-12 år kan tage et større ansvar. Som voksen kan man overlade den daglige pasning af dyrene til børnene, men det skal understreges, at forældrene fortsat skal kontrollere, at dyrenes daglige behov er tilgodeset.Undulater er en populær fugleart. Der findes flere forskellige farver. Undulater kan gøres helt hånd tamme og kan synge på mange forskellige måder.
  • Killinger eller katte er populære kæledyr i denne aldersgruppe. De kan knytte sig meget nært til enkeltpersoner, de kræver ikke megen pasning, og børn er gode til at lege med dem og aktivere dem.
  • Akvariefisk kan være en spændende udfordring i denne periode: Det er en fornøjelse at se på et velholdt akvarium. Der findes mange flotte fisk, og moderne pumper, bevirker at den daglige pasning er utrolig nem.
  • Børn fra 12 år og opefter kan forstå, hvilket ansvar det er at have et dyr, og man kan derfor som forældre stille større krav om pasning, luftning, træning mv. Hvalp eller hund kan gives til 12 års børn, således at de har ansvar for den daglige pasning og luftning. Børn i denne aldersgruppe kan derudover træne med hundene og bruge meget tid sammen med hvalpen, hvilket ofte bevirker, at der dannes meget stærke bånd mellem hunden og de store børn. (Men det er vigtigt, at resten af familien er indforstået med, at en hund kræver tid og plads – også i hverdagen).Som et alternativ til at give et dyr i gave, kan man tage et dyr i pleje igennem www.dyripleje.dk. På denne måde kan man se om børnene har interessen for dyret, se om dyret er noget for familien, mærke og se hvordan dyret skal passes. Hvis det går godt kan man efterfølgende overveje om man er klar til at købe et dyr selv.
  • Rigtig mange mennesker har brug for pasning hen over julen og især til nytår, så benyt jer af lejligheden til at passe et kæledyr.