Der lever mange pindsvin rundt omkring i den danske natur, og de søde små væsner, vil ofte komme tæt på husene, hvor vi bor. Det gør de, fordi de søger efter mad og leder efter husly. Fordi pindsvinene ikke har noget imod at nærme sig os og vores hjem, så kan man også ende med at finde et nødstedt pindsvin, som er skadet eller syg. Hvis man oplever dette, er der en bestemt ting, man skal gøre.
I gamle dage kunne man selv forsøge at hjælpe og pleje det nødstedte pindsvin, som man finder, men i dag er reglerne ganske anderledes. Det er nemlig ikke længere lovligt at hjælpe pindsvinet selv, da det i dag kun er de officielle pindsvineplejere, der må passe og pleje pindsvinene. Pindsvinene er nemlig blevet omfattet af Naturstyrelsens regler, som betyder, at det kun er private pindsvineplejere, der har en tilladelse, der må pleje nødstedte pindsvin. Disse regler gælder ifølge miljøstyrelsen. Det kan have store konsekvenser for pindsvinet, hvis det ikke bliver plejet korrekt, og derfor har man indført disse regler.
Selvom det måske virker underligt, at man ikke bare kan pleje det pindsvin man finder, som har brug for hjælp, så skal man ikke fortvivle. Det er nemlig ganske nemt at finde en pindsvineplejer, og f.eks. er foreningen Pindsvinevennerne i Danmark altid klar til at hjælpe med at passe og pleje nødstedte pindsvin. De har i årevis hjulpet pindsvin i nød, og de er altså rigtig gode til det og kan sikre, at pindsvinet får den rigtige pleje.
En pindsvin kan godt virk sygt uden, at det egentligt er det, og derfor skal man ikke bare antage, at et pindsvin der ligger stille har brug for hjælp. Der kan dog være flere ting, der gør, at pindsvin får brug for hjælp. Pindsvin kommer let til skade, når de lever i nærheden af os mennesker, og samtidig kan de ligesom mennesker og andre dyr også blive syge. Et pindsvin med synlige skader, har som regel brug for hjælp, ligesom et pindsvin der viser tegn på slingren, et pindsvin der ryster eller et pindsvin der hoster, normalt også vil have brug for hjælp. Hosten skal dog være vedvarende, og ikke bare et enkelt host.
Hvis du opdager et pindsvin, som du tror er sygt, skal du holde øje med det inden du griber ind. Hold øje med det i nogle timer, og hvis pindsvinet ikke flytter sig eller viser tegn på bedring, så skal du tage fat i nogle der kan hjælpe. Der findes situationer, hvor du gerne selv må hjælpe pindsvinet, og det er f.eks. hvis det har sat sig fast, er faldet i et hul eller lignende. Her skal du ikke afvente professionel hjælp, men selv befri pindsvinet med omhu og omtanke. Man bør ikke røre ved et pindsvin, men hvis du har brug for at flytte pindsvinet akut, så skal du have fat i et stort håndklæde, som du kan tage rundt om pindsvinet og løfte det med. Sidder pindsvinet blot fast eller er faldet i et hul, så skal du blot sætte pindsvinet ned igen på et mere sikkert sted, men har pindsvinet skader eller er sygt, så kan du sætte det i en papkasse med aviser i bunden, hvor det kan være indtil du har fået fat i pindsvineplejeren, som kan komme og overtage. Du kan finde en guide på Pindsvinevennerne i Danmarks hjemmeside, hvor de fortæller dig hvordan du bedst yder førstehjælp til en nødstedt pindsvin.
Mange pindsvin kan have svært ved at finde mad og husly, og derfor kan vi mennesker faktisk godt hjælpe dem på forhånd inden de bliver syge eller skadede. Ved at sørge for, at der er områder i din have, hvor pindsvinet kan bo og gemme sig, giver du pindsvinet gode betingelser. Pindsvin går i dvale om vinteren, så du bør ikke flytte bunker af grene og lignende i vinterhalvåret, hvis du har mistanke om, at der kan bo et pindsvin der. Derudover kan du hjælpe pindsvinet med at give den vand og mad, men sørg for, at du giver pindsvinet noget den kan tåle. De kan f.eks. godt lide orme og insekter. Spørg en ekspert til råds hvis du er i tvivl, og her kan Pindsvinevennerne i Danmark helt sikkert også være en god hjælp.
Som en opsummering, vil vi gerne gøre det klart, at et nødstedt pindsvin hjælpes ved at tage kontakt til de officielle pindsvineplejere. Der findes mange pindsvineplejere, og det er derfor ligetil at finde nogle der kan hjælpe dig med det nødstedte pindsvin du har fundet. Er der akut brug for hjælp, må du gerne yde førstehjælp, men herefter skal du altid tage fat i en pindsvineplejer, som kan overtage den videre pleje. Sidst men ikke mindst, vil vi opfordre til, at man tænker på pindsvinenes ve og vel når man møder dem i naturen.